От Университетска болница Царица Йоанна - ИСУЛ отхвърлиха обвиненията на Здравната

...
От Университетска болница Царица Йоанна - ИСУЛ отхвърлиха обвиненията на Здравната
Коментари Харесай

ИСУЛ отхвърли обвиненията на НЗОК по случая с починалото от тежка болест дете

От Университетска болница " Царица Йоанна " - ИСУЛ отхвърлиха обвиняванията на Здравната каса по случая с умрялото от тежка болест дете. 
 Медицински контрол стартира инспекция на парите за лекуването на умряло от тежка болест дете
Около лекуването на болното от левкемия дете избухна скандал, откакто стана ясно, че фамилията на 6-годишната Мария е чакало близо два месеца НЗОК да утвърди заплащане на противотуморни медикаменти и накрая е получило фактура от болничното заведение за към 14 хиляди лева. 

Забавянето не е попречило на лекуването на детето, което е осъществено по проект, само че сложи въпроса за това по какъв начин се случва разглеждането на заявките за лекуване на деца в чужбина след прехвърлянето на функционалностите на Фонда към НЗОК от 1 април.

От Касата трансферираха виновността за забавянето върху ИСУЛ, като оповестиха, че от болничното заведение не са показали всички нужни документи за отпущането на средства за лекуване. Според НЗОК няколко пъти са изискали документ за цената на вливаните лекарства. Такъв документ е показан на 18 юни, като незабавно по-късно е издадена заповед за одобрение на заплащането. Поисканата сума обаче била 23 377,40 лева Заради разминаването сред поисканата от майката на Мария сума и декларираната пред НЗОК от Касата са алармирали Изпълнителна организация " Медицински контрол ".

От ИСУЛ оповестиха, че отхвърлят изказванията на Здравната каса, като имат документи, с които да потвърдят правотата си. 

" Детето, без значение от тежкото вродено положение, предшестващо и усложняващо последвалото онкологичното заболяване, е диагностицирано в точния момент и е лекувано по най-хубавите стандарти и с най-хубавите лекарства. В резултат на това е реализирана ремисия от над две години. Настъпилият рецидив преди към два месеца е наложил ново, интензивно лекуване, още веднъж съобразено с интернационалните стандарти. За тези повече от две години от родителите не са взети никакви средства за лекуване, нито е предявявано искане за такова ", показват от болничното заведение.

" Дискусията към фактура, цени, дарителски сметки за лекуване, дати на внасяне на документи и прочие засягат усложнената процедура за покриване на лекуването отвън листата за реимбурсирани лекарства на НЗОК. Тя основава напрежение и опасения освен измежду околните и обществеността, само че и отделя извънреден запас от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните болести при деца ", допълват от ИСУЛ.

Оттам показват, че казусът е административен и като се има поради, че НЗОК е поела функционалностите на Фонда от два месеца и детската онкохематология и осигуряването ѝ с медикаменти отвън рутинното финансиран, изискват характерна подготвеност, оптималната действеност и схематичност, оферират среща с управлението на НЗОК и управлението на Изпълнителна организация „ Медицински контрол ” за изясняване на съответния проблем, само че и за премахване на бъдещи вероятни недоразумения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР